опрос

Какая вам музыка нравится?
Всего ответов: 14

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2010 » Февраль » 19 » "Європа-Центр": свято фольклору у центрі Європи
16:07
"Європа-Центр": свято фольклору у центрі Європи
06.10.2005 17:37
 
"Європа-Центр": свято фольклору у центрі Європи

Кожен українець знає, що таке Європа та де вона знаходиться, але не кожний знає, що саме центр Європи знаходиться на території України, а точніше, у маленькому містечку Рахові, що на Закарпатті. Між високих гір у мальовничому куточку Західної України 25 вересня пройшов Перший Міжнародний фестиваль "Європа-Центр", зібравший чимало шанувальників фольклору та етничної музики. На фестиваль були запрошені такі цікаві украінські виконавці, як Катя Chilly, Юлія Лорд, "Горгішеллі", "Перкалаба",  "Бурдон", а хедлайнерами став відомий на весь світ своїми саундтреками до фільмів "Arizona Dreams" та "Underground" сербський гурт "Boban Markovich Orkestra".

Прибуття до славетного міста Рахова відбулося рано вранці. Автобуси з представниками ЗМІ та виконавцями прибули до гарного готелю "Тиса", працівники якого гостинно приймали всіх прибулих, пропонуючи випити філіжанку кави. Мабуть, назва готелю була підібрана не випадково, бо, як відомо, між гір у Закарпатті бере свій початок відома у всьому світі річка Тиса, яка у Рахові має назву "Чорна Тиса" - потоки води течуть по гальці і вдають таке враження, що вода й насправді "чорна".

З вікон готелю було видно могутні вершини величезних гір, низів'я яких вже починали ставати деінколи червоними та жовто-гарячими - у всьому, навіть у повітрі, відчувалося наближення осені.
 
Мандруючи до центру містя, можна було побачити гарно одягнених хлопців та дівчат у національних костюмах. Справжні закарпатські гуцули гуляли вулицями міста пішки та їздили на конях, граючи запальну гуцульську музику і фотографуючись з усіма бажаючими туристами. Як стало відомо згодом, такі урочистості були влаштовані не тільки з нагоди відкриття Першого Міжнародного фестивалю "Європа-Центр", а ще й Дня міста Рахова, якому у цьому році виповнилося вже 558 років. Той самий географічний центр Європи, про який всі так багато чули, але мало хто бачив на власні очі, як виявилось, відмічений великою вежею та збудованим поряд рестораном - спеціально для туристів, щоб вони мали змогу зазирнути у мальовничу казку під назвою Карпати та усвідомити нарешті, що знаходяться у самому Центрі Європи.

Місцем проведення фестивалю був обраний пагорб з розташованою у низині сценою. Народ, який зібрався на свято, мав можливість відпочивати прямо на траві, для охочих "скуштувати" щось смачненьке місцеві мешканці створили справжнісінький ярмарок. Тут можна було придбати старовинні гуцульські шашки, різноманітні українські рушники та вишиванки, також можна було відвідати справжнього закарпатського сиру. Як і на кожному святі, не обійшлося й без вина з шашликами.

До міста з'їхалися любителі фольклору та етничної музики майже з усіх міст Західної України. Також було багато "зелених" туристів, які жили в наметах, майже біля самої сцени фестивалю. З фестивального пагорба відкривалася казкова панорама гірських вершин, однією з яких є найвища гора України- Говерла.

Першою родзинкою фестивалю стала юна українська співачка Олександра, вона відкрила концертну програму фестивалю після запальних гуцульських колективів. "Тепла гірська атмосфера вражає тим, що кожний почуває себе тут як вдома. Здається, що я знаходжуся не на вулиці, а у приміщенні", - сказала Олександра.

Після виступу маленької гуцулки публіка побачила на сцені дівчинку майже з білим волоссям, яка, незважаючи на її сценічний костюм, була дуже схожа на мавку. Як ви й здогадалися, це була Катя Chilly. Її ім'я спочатку не викликало жвавої реакції у слухачів, але тільки-но з колонок почали лунати українські народні співи та чистий, мов вода гірської річки, голос Каті полонив серця присутніх.

Українки грузинського походження зі Львова, солістки гурту "Горгішеллі" здивували та порадували слухачів грузинськими народними піснями у роковій обробці. Це було зроблено дуже сучасно та все ж таки народні пісні "взяли своє". Наприкінці свого виступу   Тамар та Етера заспівали акапельно колискову, бабусин спів якої, за їх словами, вони запам'ятали ще з дитинства.

Юлія Лорд приїхала на фестиваль вже у новому своєму амплуа. Вона з'явилася перед слухачами у якості співачки молодого сербського гурту "Balkan Groove System". Як розповіла співачка: "Я виступаю зараз з друзями із Сербії "Balkan Groove system" і саме Карпати нас поєднують. Ідея проводити фестиваль серед гір мені дуже імпонує, бо тут відтворюється автентична атмосфера".

Такими ж переродженими на фестиваль приїхали й музиканти з гурту "ДАТ". Тепер, щоправда, вони мають нову назву - "Ю-РА". Нова програма музикантів була доволі різноманітною та насиченою етничними та фольклорними мотивами.

Одним з відкриттів фестивалю "Європа-Центр" став для слухачів гурт "Dazzle Dreams", що поєднав у своїй творчості сучасну електронну музику зі стародавніми гуцульськими співами та піснями.

Справжні гуцульські танці почалися з появою на сцені фестивалю гурту з Івано-Франківська "Перкалаба". Хлопці почали грати такі запальні мелодії, що встояти перед ними не зміг уже ніхто.

Подарунком фестивалю та усім присутнім став всесвітньовідомий гурт "Boban Markovich Orkestar", відомий своєю співпрацею з Еміром Кустуріцею.  Бобана Марковича та його зграї сурмачів та барабанщиків танцювали усе і усі - гори, небо, дерева та всі ті, хто ще міг танцювати після енергетичного виступу "Перкалаби". 

Під останні акорди славетного гурту почав лунати святковий феєрверк. Він був таким могутнім та яскравим, що глядачам доводилось лягати горілиць, щоб побачити його у повній красі. Здавалося, що це справжнісенький зорепад і всі присутні знаходяться не на землі, а десь у казці.
 
Повертаючись до Києва, ми подорожували мальовничими закарпатськими селами, хатинки в яких були зроблена з дерева і у кожному дворі стояла маленька каплиця, де моляться на добре здоров'я, врожай та гарну погоду. Мандруючи цими містами, розумієш нарешті, якою унікальною є українська природа -  немає такої ні в якому іншому куточку Європи. Сподіваємось, що у наступному році всі любителі фольклорної та етничної музики зможуть знову приїхати сюди, щоб помилуватися цією казковою природою, подихати чистим, як свіже молоко, повітрям та насолодитися сучасною музикою своїх предків. До зустрічі у казці.

Просмотров: 1045 | Добавил: essd | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:

Логин

Четверг
25.04.2024
17:04

[ Управление профилем ]

Партнеры

музыка mp3
зайцев нет

Календарь

«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Архив записей